KAPCSOLAT

Magyarok a hannoveri világbajnokságon: fej és írás diadala (2001)

 A Hannoverben 2001. július 28. és augusztus 3. között a 43. Intersteno-kongresszus keretében megrendezett gyorsíró-, gépíró- és számítógépes szövegszerkesztői világbajnokságon kiválóan szerepeltek a magyar csapat tagjai, közülük négy versenyző ötször is felállhatott a dobogóra.

Nagy örömünkre Lestár Éva parlamenti gyorsírónak most is sikerült megszereznie a világbajnoki győzelmet gyorsírásból, s így az 1995-ben Amszterdamban és az 1998-ban Lausanne-ban megtartott világbajnokság után ismét gyorsíró-világbajnok lett. Titkon reménykedtünk Lestár Éva mesterhármasában, az ifjúsági (20 év alatti) versenyzők szereplése azonban minden várakozásunkat felülmúlta. Bár azt tudtuk, hogy képességeik alapján a fiatal versenyzők is sokra hivatottak, de mivel nem rendelkeztek kellő nemzetközi versenytapasztalattal, meglepetésként ért bennünket, hogy az eredményhirdetésen a dobogó mindhárom fokára magyar ifjúsági versenyzőt szólítottak ki.

Az ifjúsági gyorsíró-világbajnok Székely Katalin, a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola gyorsírás-gépírás-német szakos hallgatója. A II. helyen Rigó Bernadett, a győri Fekete István Szakképző Iskola végzős tanulója végzett, Varga Tibor, a kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakközépiskola szintén végzős diákja pedig III. helyezést ért el.

Rigó Bernadett még egyszer felállhatott a dobogóra, ugyanis elindult a gépíró-világbajnokságon is, így e két versenyeredményét összesítve a gyorsíró-gépíró összetett világbajnokságon III. helyezést ért el. Ugyanebben a versenyszámban Varga Tibor egy hajszállal maradt le a dobogóról, így IV. lett.

A magyar ifjúsági versenyzők teljesítményét még az is növeli, hogy a világbajnokságon elindult versenyzők közül csak ők hárman adtak be sikeres versenydolgozatot, a többi ifjúsági versenyzőnek nem sikerült teljesítenie az eredményjegyzékbe kerüléshez szükséges szintet.

E szép eredmények kapcsán meg kell emlékeznünk a dobogós versenyzők tanárairól is. Lestár Éva tudását a kecskeméti Közgazdasági Szakközépiskolában dr. Saskői Ernőné tanárnő, Székely Katalinét pedig a zalaegerszegi Közgazdasági Szakközépiskolában Hajdicsné Varga Katalin tanárnő alapozta meg. Az utóbbi tanárnő a hannoveri Intersteno-kongresszus gyorsírás/gépírás/számítógépes szövegszerkesztés tanításának módszertani kérdéseivel foglalkozó ülésszakán német nyelven előadást is tartott a gyorsírás és az alkalmazott nyelvtudomány kérdéseiről.

Rigó Bernadett idén érettségizett tanuló gépírás- és gyorsírástanára Csizmadia Imréné volt, Varga Tibor versenyre felkészítő tanára pedig Csenkiné Bihal Mária. Mivel az ifjúsági versenyzők még diáknak számítanak, világbajnoki dobogós helyezéseik a magyar iskolarendszer sikerét fémjelzik, ezért is tartjuk dicséretre méltónak eredményeiket, valamint tanáraik áldozatos munkáját.

Versenyszámonként az alábbi legjobb versenyzőinket is dicséret illeti:

Gépírás: Kővágó Franciska, a bajai Eötvös József Főiskola hallgatója;
Gépírás ifjúsági kategória: Hajdu Gabriella, a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola hallgatója;
Szövegszerkesztés: Bartalusné Terjéki Krisztina, a Belügyminisztérium munkatársa;
Gyorsírás B-kategória: Lőrinczy Barbara Eszter, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója;
Levelezés és protokoll kísérleti verseny: Dobos Anita, a nyíregyházi polgármesteri hivatal munkatársa.

A Levelezés és protokoll kísérleti versenyen a versenyfeladat levéllel kezdődött, amelyet szó szerint kellett áttenni, majd a jegyzőkönyvi résszel folytatódott, amelynek kivonatát kellett elkészíteni. Mivel e versenyszámban meghatározó az áttételi idő, ezért csak azt a két versenyzőt neveztük be, akik laptoppal versenyeztek gépírásból. 40 dolgozat sikerült e kísérleti versenyen, amelyen Dobos Anita 7. helyezett, Varga Tibor pedig 29. helyezett lett. Varga Tibor azzal, hogy vállalkozott e kísérleti versenyre is, három versenyszámban indult el. Rajta kívül csak Lőrinczy Barbara Eszter nevezett be három versenyre, így a gyorsírás, gépírás mellett a számítógépes szövegszerkesztés eredménylistáján is előkelő helyen találkozhatunk nevével.

Dobos Anita a kísérleti versenyen kívül gyorsírásból is szép teljesítményt nyújtott, s rajta kívül még két-két felnőtt és ifjúsági versenyző vállalta a megmérettetést két versenyszámban. Ők gyorsírásból és gépírásból indultak el a világbajnokságon. E két versenyszámban elért teljesítményüket összesítve a felnőtt kategóriában Lőrinczy Barbara Eszter 12. helyezést ért el, Gyenis Piroska pedig 17. lett.

A gépíró-gyorsíró összetett világbajnokság ifjúsági kategóriájában az első és második helyet cseh versenyzők szerezték meg. Figyelemre méltó, hogy a pontszámösszesítés alapján gépírási teljesítményük volt meghatározó, hiszen Eliska Klimkova II., Libor Hais pedig VIII. helyezett lett a gépíró-világbajnokságon. Ebben a versenyszámban Rigó Bernadett a gyorsíró-világbajnokság II. helyezéséért járó magas pontszámainak köszönhetően ismét felállhatott a dobogó bronzérmes helyére, őt pedig Varga Tibor követte IV. helyezettként.

A számítógépes szövegszerkesztői világbajnokság ifjúsági kategóriának volt két magyar résztvevője is, Németh Zsolt és Péter Szabó Judit, a Kiskunhalasi Informatikai Szakközépiskola III. évfolyamos tanulói. Sikeres szövegszerkesztői dolgozatot készítettek, mivel azonban gépírási másolásukból egy kevés hiányzott a 9000 bruttó leütéses követelményszinthez, nem kerülhettek be az eredményjegyzékbe. A magyar csapat legfiatalabb tagjaiként azonban minden dicséret megilleti őket és Szolnoki Istvánné felkészítő tanárukat, mert példamutató teljesítményt nyújtottak életük első világbajnokságán.

Híreink

A LEGFRISSEBBEK