Főlap | Bemutatkozunk | SzóVilág | Hírek | Versenyek | Vállalunk | Büszkeségeink | Linkek | Ajánló | Letöltés | Tanulmányok |Fórum |


MEGHÍVÓ
Népművész a Nyírségből
2012. november 27. kedd, 12:47

Székely Marika, a népművészet tízujjas mestere lesz a MÚOSZ Életmód Szakosztályának következő vendége.
A MÚOSZ Életmód Szakosztálya szeretettel várja tagjait

2012. november 30-án (péntek) 15 órakor

a Sajtóház (1064 Budapest Vörösmarty u.47/a.) Táncsics termébe.

Téma: Népművész a Nyírségből
Előadó: Székely Marika, a népművészet tízujjas mestere

Szeretettel várjuk kollégáinkat.

Dr. Szalontai Éva
a MÚOSZ Életmód Szakosztályának elnöke

Kis János
a szakosztály titkára
muosz.hu


2012. november 30-án Budapestre meghívást kaptam a Magyar Újságírók Országos Szövetségébe egy bemutatkozásra.
Aki meghívott dr. Szalontai Éva, a Magyar Újságíró Szövetség Életmód Szakosztályának az elnöke, Aranytollas újságíró, svéd-ausztrál tudósító, a Magyar Kultúra Lovagja, a 'Világ Magyarságáért' elismerés kitüntetettje.
A rendezvényre a Magyar Sajtó házában Bp. Vörösmarty u. 47. sz. alatt került sor a Mikszáth teremben, ahol 30-40 fő újságíró vett részt. Éva bevezetőjében elmondta, hogy én leszek a meghívott vendége, majd átadta a mikrofont és nekem kellett bemutatkoznom. (Még most beszéltem először ilyen nyilvános helyen és nagyon féltem ettől a megszólalástól.)
Elsősorban a keresztszemes hímzéseim készítéséről, alkotásaimról kellett beszéljek, mióta művelem és a hátam mögött közben projektoron vetítették a hímzésemről készült fotókat, több mint 100 db-ot, amit a jelenlévők megnézhettek.
Ezután be kellett mutatkozzak a gépírási tevékenységemről is, felsorolni, hogy hol jártam világbajnokságokon, milyen eredménnyel stb.(Brüsszel, Isztambul, Amszterdam, Bonn, Lausanne, Róma, Bécs, Prága, Párizs) A projektorom láthatók voltak a párizsi vb-n készült fotók.
Elmondtam, hogy a Szövetségünk egykori elnöke Bajnok Zsolt szintén újságíró volt, aki a Magyar Hírlap főszerkesztőjeként dolgozott, több mint 10 éven keresztül. A jelenlévők közül többnyire nyugdíjas újságírók voltak jelen, akik egykor személyesen is ismerték Bajnok Zsoltot, akinek a sírjára az Óbudai temetőben történő látogatásom során mindig viszek virágot. Bajnok Zsolt az 1950-es években gyorsírásból versenyző is volt és 1. helyezést is ért el, több alkalommal, Ő volt az 'élőszó és a toll virtuóz mestere'. Elmondtam, hogy a parlamenti gyorsírók közül sok világbajnok van, és hogy Pekingben három magyar állt a világbajnoki dobogón. Említést tettem, hogy nekünk a vb. olyan, mint a sportolóknak az olimpia, viszont mi amikor hazaérkezünk vb-ről nincs nagy ünneplés repülőtéren és csak éppen néhány rövid hír röppen fel valahol. Említést tettem a Szövetségünk életéről, hogy hol működik stb. és hogy nekünk is van újságunk, a Szóvilág.
Beszámoltam azokról a tanítványokról, akiket én tanítottam meg gépírásra (Richter Mónika) aki 11 éves kora óta sikeres versenyző, magyar-angol-német nyelven van az élvonalban és a legjobb általános iskolai tanuló cím tulajdonosa, nemzetközi internetes versenyeken 2 alkalommal vett részt. Szóltam a számítógép lehetőségeit nyújtó interneten zajló versenyekről is. És hogy mindkét lányom jól gépel, sőt Tünde 1995-ben Amszterdamban gyorsírás kategóriában 2. helyezett, világbajnok, dobogós volt. 5 évig dolgozott a magyar Parlamentben, mint gyorsíró-jegyzőkönyvvezető.
Hajnalka Bp. Gazdasági Rádiónál irodavezető, ő is használja mind a 10 ujját a billentyűzeten, sőt volt olyan verseny, ahol mind a hárman indultunk. El kellett mondani a gépírás és gyorsírás közötti különbséget, - mivel sokak szemében a gyorsírás csak gyors gépelést jelent. Ezután beszélnem kellett a kertészkedéseimről, a virágzó kaktuszaimról. (fotók mellékelve)
Utána pedig a konyhaművészetemről, nyírségi tájjellegű ételek készítéséről, süteményezésről kellett bemutatkozzam. A rendezvény végén több hozzászólás érkezett, pl. hogyan működik a versenyeken a hibák javítása, milyen alapanyagokra készülnek a hímzések és hogy a hímzések súlya vetekszik az ezüst árával. Ekkor valaki a jelenlévők közül, hogy a mellettünk lévő teremben van egy nosztalgia-mechanikus írógép, vállalnám-e, hogy azon tartok egy kis írásbemutatót. Természetesen vállaltam, és megcsináltam a bemutatót, (pedig kb. 25 éve nem írtam ilyen gépen, de még 'bennem volt' pl. a sorváltáskor való kézfelemelés. Ez a régi gép nagy becsben van ott tartva, mert ahol őrzik, ott nehezen adták ide az íráspróbára, ill. írásom végén azonnal vissza kellett tenni a vitrinbe. Ezután a laptopomba ültem be és ott írtam 5 percig, a írásom pedig projektorral volt kivetítve a vászonra sokak csodálkozására. A szöveg, amit írtam a MÚOSZ honlapjáról vettem, az ők bemutatkozásuk, tehát nekik 'testhez álló' volt a szöveg. A jelenlévők nagyra becsülték, hogy 40 éven keresztül kitartóan jártam versenyekre gépírásból, gyorsírásból, ill. később levelezés-jegyzőkönyv kategóriában.
Szóltam a Panoráma Világklubban való tagságomról, hogy az ők rendezvényeiken is keresztszemes hímzést mutatok be a külföldről itthon lévő magyaroknak és hogy hímzéseim sok országba eljutottak, nemrégiben Venezuelába is. A Panoráma Világtalálkozó (SYMA Csarnok, 2012. július) idejére elkészítettek egy könyvet, melynek címe: Hungarikumok - Válogatás a Kárpát-medence jellegzetesen magyar értékeiből - és ebben a könyvben én is be vagyok mutatva a hímzés-gépírással, mint hungarikum. A Világklubnak negyedévenként megjelenő szép, színes újságja van, melyet a világ minden részén élő magyarok olvassák: a Panoráma Magazin, melynek főszerkesztője dr. Tanka László. A rendezvény végén dr. Szalontai Éva közölte, hogy Tóth Károly a MÚOSZ elnöke nem tudott megjelenni, viszont már előre elkészített számomra egy üdvözlő levelet ? milyen megtiszteltetés: saját kézírásával. Ezt a levelet Éva felolvasta, amely szövege a következő volt: 'Székely Marika népművésznek aki 10 ujjas!! Gratulálok a szép kézimunkáihoz, ügyes 10 ujjas munkáihoz sok sikert kívánok! Tisztelője: Tóth Károly MÚOSZ elnök (bélyegző)'

A dr. Szalontai Éva a tiszteletemre a házban működő konyhán nyírségi pásztorlevest főzetett, amelyből minden jelenlévőt vendégül láttuk. Én itthonról pedig 4 tepsi süteménnyel érkeztem a legnagyobb bőröndömmel. Almás lepényt sütöttem - mivel régen nagy almás ültetvényünk volt a volt férjem életében, aki gyümölcsösben főkertész volt. Mézes tésztát sütöttem - mivel édesapám, a bátyám és annak fia is tovább vitték a méhészeti tradiciót a családunkban. Somlekváros linzerkarikát sütöttem, mivel a kicsi szatmári falu, ahol én születtem - Császló - arról híres, hogy itt található Európa legidősebb, 400 éves somfája. A som egyébként egy cserje, de ennek a császlói somfának az ágai már nagyon vastagra el vannak fásodva, lombja alig van, termése is csak kevés. A faluról szóló leírások ezt a somfát mindig megemlítik. Elkísért a rendezvényre a Nyíregyházán élő húgom, aki szilvalekváros hájas tésztát sütött és szatmári szilvapálinkával, borral és almapálinkával kínálta a vendégeket. Mátészalkán működik egy Nobilis nevű gyümölcsaszaló, aminek termékeiből szintén aszalt szilvát, aszalt almakarikát vittem (csokival bevonva). Ezekkel kínáltuk meg a jelenlévőket, mindenki megelégedésére.
Utána már szinte családias lett a légkör, mindenki velem akart beszélgetni, fotózkodni. Az egyik nyugdíjas újságíró zongorához ült és eljátszotta a nótámat, néhányan táncra is perdültek. A rendezvényen volt jelen a Karib-szigeteken élő Szabó Béla, akinek ott szállodája van. Sajnos ő elfoglaltsága miatt hamarabb elment, így nem tudta megkóstolni a nyírségi kajákat. Egy volt Thália színházi tag (Pethes Csaba) is volt itt jelen, aki egy Tóth Árpád verset szavalt el nekem. Rajtam egy általam hímzett blúz volt, fehér anyagba piros fonallal, amelyet 35 évvel ezelőtt hímeztem, még szinte lánykoromban készítettem - és milyen csoda, hogy még mindig jó rám, nem híztam el.
Néhány beregi keresztszemes mintás hímzést is vittem, és bemutattam a hímzés-gépírás 'ötvözeteként' készített hímzett klaviatúrát. A jelenlévők közül mindenki fotós, újságíró volt, akik megígérték, hogy erről az eseményről tudósítják a különböző lapokat. Legtöbben azt kérdezték, hogy én alszok-e egyáltalán, hogy jut-e időm alvásra, hogy ennyi mindennel foglalkozok. Néhány nyugdíjas klub és egy gárdonyi újságíró is meghívott hozzájuk egy ehhez hasonló bemutatkozásra. A rendezvény délután 15-18 óráig tartott, jó hangulatban.

Székely Lászlóné
4700 Mátészalka, Nyár u. 57.

A bemutatkozás képekben


A közönség


dr. Szalontai Éva


Gépírás közben


A munkáim


Bemutatkozás


Az érdeklődők


© Copyright MAGYGOSZ 2002 - 2004 — magygosz@axelero.hu
Design & HTML: Schmidi (zschmidt@freemail.hu) | Tartalom: gyne (csikos.edina.25@gmail.com)