Főlap | Bemutatkozunk | SzóVilág | Hírek | Versenyek | Vállalunk | Büszkeségeink | Linkek | Ajánló | Letöltés |Tanulmányok| Fórum |

Hírek


Az alább található linkekre kattintva olvashatók legfrissebb híreink.
Kérünk mindenkit, járuljon hozzá írásaival honlapunk tartalmának frissítéséhez.

* * *

Ú J !Meghívó kegyeleti látogatásra

* * *

Meghívó

a 2017. október 7-én tartandó tisztújító közgyűlésre

* * *

Meghívó

az Egységes Magyar Gyorsírás 90. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésre és a 2017. évi Teöreök Aladár tanulói verseny eredményhirdetésére

* * *

Meghívó a 2017. február 11-ei közgyűlésre

* * *

Kedves Versenyzők, Felkészítő Tanárok, Kollégák!

Mai nappal - 2017. február 1-jével - frissítettük a berlini világbajnoksággal kapcsolatos szállásajánlatokat. Az érdeklődők bővebb információért keressék a Manager Tour Utazási Irodát (elérhetőségük megtalálható itt a Hírek oldalon lévő "Előzetes tájékoztató" anyagban)!
Nagyon ajánlott jó időben érdeklődni/foglalni!

Plaza Hotel
Hotel Kurfürst
Aletto Hotel Kudamm
Hotel Metropolitan

* * *

Mai nappal - 2017. január 24-ével - frissítettük a berlini világbajnoksággal kapcsolatos szándéknyilatkozatot.
Szándéknyilatkozat

* * *

Kedves Versenyzők, Felkészítő Tanárok, Kollégák!

A ma - 2016. november 21-én - rendelkezésre álló információk alapján a berlini világbajnokságról az alábbi információkat tudjuk megosztani.

Előzetes tájékoztató


* * *

Kedves Kollégák!

A 2016/2017. tanévben a szakképzésben várható változások szakmai megvitatására a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége szakmai konzultációra hívja a Szövetség tagjait
2016. június 24-én 10 órára.
Helyszín: Katona József Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium

Kérünk mindenkit, hogy részvételi szándékát jelezze a magyosz@t-online.hu és az anna.zubaly@gmail.com e-mail címen (név, iskola neve, címe, telefon- és e-mail elérhetőség megadásával).
Várjuk a jelentkezéseket, illetőleg előzetes témafelvetéseket is.


Meghívó szakmai konzultációra

* * *

Kedves Tiszteletbeli Tagtársunk!
Kedves Nyugdíjasaink!
Kedves Kollégák, Versenyzők!

Az előző évekhez hasonlóan, az idén is szeretettel meghívunk mindenkit 2016. június 24-én, pénteken 15 órára a szokásos évi találkozónkra, kötetlen beszélgetésünkre.
Kérjük, amennyiben lehetősége van a találkozón részt venni, szíveskedjék azt jelezni 2016. június 23-én, csütörtökön 12 óráig a Szövetség telefonszámán (üzenetrögzítőjén): 268 0236, vagy e-mail címén: magyosz@t-online.hu.

Várunk mindenkit szeretettel!

Meghívó

* * *Érdekességek az Intersteno áprilisi híreiből:

A gyorsírás megismerkedik Firenzével

Carlo Eugeni

Fordították: Ügyviteli titkár szakképesítésben részt vevő tanulók

* * *


Érdekességek az Intersteno e-news 2016. februári számából

* * *Kedves Kollégák!

Akinek a SzóVilág alábbi számai megvannak, s elküldené a Szövetség címére, a magyosz@t-online.hu e-mail címre, köszönettel vennénk:
2010. május, október
2008. május, június
2007. június
2006. február, március, április, május, június
2005. június


* * *Nyári szakmai tábor!
Szövetségünk nyári szakmai tábort szervez 2016. július 4-7. között. A részvételi szándékot az alábbi nyilatkozat kitöltésével lehet jelezni a megadott e-mail címekre.

Szándéknyilatkozat

* * *


Az INTERSTENO kommunikációs projektje


* * *


Tájékoztató a Szövetségi tagság megújításáról valamint az adó 1%-ának felajánlásáról


* * *


Világversenyek vonzásában címmel jelent meg Kanyár Erika írása az 50. INTERSTENO Világbajnokságról, mely az alábbi linken olvasható:
https://veol.hu/veszprem/vilagversenyek-vonzasaban-1718085
A Mária Rádióban 2015. július 30-án elhangzott interjút pedig a rádió honlapjának archívumában lehet visszahallgatni.

* * *

Az Interneten Világversenyek vonzásában címmel található. A Naplóban Versenyek vonzásában címmel jelent meg. Ha valaki ezeket begépeli a Google.hu keresőjébe, kiadja a cikket. Ha a többi - szakmát érintő - cikket is el akarja valaki olvasni az elmúlt évekből, akkor az én nevem kell begépelni a Naplo Online-ba a Keresőbe, és kiadja az írásokat, amelyek között könnyen megkereshető ez a két cikk. A Mária Rádióban emlékezetem szerint július 30-án, pénteken vagy augusztus 5-én pénteken du. fél öt és fél nyolc között ment le a lányokkal készített interjú. Még nekem sem volt időm meghallgatni. Ha valaki begépeli Mária Rádió Veszprém, s az archívumra kattint, akkor bejön a megfelelő dátummal az összes aznap leadott anyag, nem olyan sok, gyorsan meg lehet találni.

* * *

Kedves Kollégák, Szövetségi Tagok!

Szeretném kérni, hogy akik ismerték Kalotay tanár urat - és ha nem megterhelő -, írjatok néhány emlékező sort róla (név és kapcsolat megemlítésével). Lehet fényképet is mellékelni. Tervezünk megjelentetni egy kiadványt az emlékére, különösen, hogy május 20-án lett volna 85 éves.
Szép kort ért meg, hozzáillő méltósággal ment el közülünk, nagyon sokat hagyott maga után. Mi, szakmabeliek? (tanárok, szövetségi tagok)? rengeteget kaptunk tőle: tudást, hitet, emberséget stb.
Kérem, aki úgy érzi, néhány gondolat erejéig nem fáradság neki az emlékeit leírni, tegye meg legyen szíves! Csoportok, közösségek nevében is lehet írni.
Küldjétek a saját e-mail címemre: anna.zubaly@gmail.com

Köszönettel és üdvözlettel: Jakabné Zubály Anna/Panni

* * *


Megemlékezés Kalotay Kálmán tanár úrról* * *


Emlékeztető a budapesti világbajnoksággal kapcsolatban
Kérünk mindenkit, aki részt szeretne venni a rendezvényen, mielőbb juttassa el jelzését/szándéknyilatkozatát a nyilatkozatban megadott elérhetőségekre! (Honlapunkon lentebb megtalálható.)

A végleges regisztrációs határidő május 15., de a hazai szervezőmunka érdekében is kérjük, mielőbb jelezzen minden érintett!

Együttműködésüket köszönjük!

Szándéknyilatkozat


Tájékoztató a Beszédírás versenyszámról

* * *


Kedves Fiatal Versenyzőink és Felkészítő Tanárok!

Tájékoztatunk mindenkit arról, hogy a 2015. évi Teöreök Aladár tanulói versenyt Szövetségünk nem tudja meghirdetni.
Elnézést kérünk azoktól, akik számítottak és készültek a versenyre. Bízunk benne, hogy a felkészülés munkája nem vész kárba, és sok versenyzővel találkozunk a világbajnokságon vagy/és a jövő évi versenyeinken.

Köszönettel és üdvözlettel: Jakabné Zubály Anna

* * *


Kedves Versenyzők, Felkészítő Tanárok, Kollégák!

Szövetségünk a 2015. évi bajnoki verseny eredményhirdetésével egybekötve, 2015. március 7-én 10 órakor, emlékezik megalakulásának 90. évfordulójáról.
A rendezvény részletei a Meghívóban olvashatók.

* * *

Kedves Kollégák!

A 2015. évben is megrendezésre kerül - Szövetségünk támogatásával - az ügyviteli, illetőleg gyors- és gépírás szakos pedagógus tagjaink számára rendezett szakmai konzultációs nap.
A szakmai konzultáció időpontja: 2015. január 30. (péntek) 11 óra; Helyszíne: Katona József Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium (Budapest XIII., Váci út 107.)
Meghívó

A rendezvényről bővebb információk a meghívóban olvashatók. Kérünk Minden érdeklődőt, hogy részvételi szándékát a berencsine@nyf.hu és anna.zubaly@gmail.com e-mail címen jelezze (név, iskola neve, címe, telefon- és e-mail elérhetőség megadásával).

* * *

Kedves Gyorsíró versenyzők!
Ferenc Zsuzsa gyorsírás versennyel kapcsolatos javaslatát és a genti világbajnokság versenyszabályzatát tanulmányozva, észrevételeiteket, javaslataitokat legyetek kedvesek 2015. január 12. 12 óráig a magyosz@t-online.hu e-mail címre megküldeni.

Genti világbajnokság versenyszabályzata

Ferenc Zsuzsa javaslata

* * *
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Mórocz Béla középiskolai tanár, a Fényes Elek Közgazdasági Szakközépiskola nyugdíjas igazgatója 2014. szeptember 23-án elhunyt.
Temetési szertartása 2014. október 16-án 11.15 órakor a Farkasréti temetőben lesz.
Emlékét kegyelettel őrizzük.

* * *

Német Tamás írógép műszerész - 30 éves szakmai tapasztalattal - írógépek javítását vállalja.
Amennyiben valaki igénybe szeretné venni szolgáltatását, az alábbi elérhetőségeken elérheti:

06 30/9 617 065
üzenetrögzítő: 06 1 262 42 53
www.teletoner.hu
www.irogepek.hu
www.tonerblog.hu
www.szamologepjavitas.hu

* * *

Egy hosszú földi élet véget ért

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Dr. Szentmiklósi Pálné, született Kossányi Éva, az egykori Radnai Béla Szakközépiskola és az Anna Frank Gimnázium gyors- és gépíró tanára, Szövetségünk tiszteletbeli tagja 2014. augusztus 16-án 94. életévében elhunyt.
Temetési szertartása 2014. szeptember 22-én hétfőn 10.30 órakor kor kezdődik a Farkasréti temető főbejáratánál lévő ravatalozóban.
A gyászmise helye és időpontja: 2014. szeptember 22. hétfő, 17.00 óra, Belvárosi Ferences Templom (1053 Budapest, Ferenciek tere 9.).
Gyászolják gyermekei, menyei, veje, unokái, unokái házastársai, hét dédunokája, valamint családtagjai, barátai, kollegái, tanítványai és mindazok, akik ismerték, szerették, tisztelték.* * *

Felhívás!

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége a jövő évben, 2015-ben ünnepli fennállásának 90. évfordulóját. A jubileumi év alkalmából szeretnénk készíteni eddigi magyar bajnokainkról egy arcképcsarnokot, illetve tablót a nevek, bajnoki címek és évszámok feltüntetésével.
Kérjük tagjainkat, hogy aki az elmúlt években-évtizedekben gyorsírásból, gépírásból és/vagy szövegszerkesztésből, valamint összetett versenyen magyar bajnokságot nyert, vagy rendelkezik adatokkal, dokumentumokkal, fotókkal eddigi bajnokainkról, az juttassa el azokat a MAGYOSZ részére, ezzel is segítve az összeállítás megszületését.

Köszönettel

* * *

Meghívó
a 2014. április 26-i Választmányi ülésre

* * *

Tájékoztató a 2014. március 28-án megtartott INTERSTENO Board Meeting-ről

* * *

Gondolatok gépíró lapokból

Minden kedves olvasó figyelmébe ajánljuk!

* * *
Aranykezű fiúk Hodonínban
A 2013. november 08-án megrendezett nemzetközi gépíróversenyen újabb magyar sikerek születtek.
74 versenyzőből Szabó Patrik egyéni összetettben a 2. helyen, Ley Roland a 15. helyen, Kondacs Tibor pedig a 31. helyen végzett.

A 26 induló csapatból a fiúk az I. helyet is megszerezték, mely eredményekhez szívből gratulálunk!

* * *

A Szövetség Alapszabálya

* * *

Tájékoztató a 4 féléves pedagógus szakvizsgára felkészítő tanár-továbbképzésről

* * *

Székely Lászlóné bemutatkozása a Magyar Újságírók Országos Szövetségében


Állásfoglalás diplománk értékéről

* * *


Sándor Judit táskaírógép beszerzésében kéri segítségünket

* * *

A NAT része lesz a tízujjas gépelés

LEIPZIG OPEN 2012. - Három magyar dobogós helyezés!

2012. március 30-31-én rendezték Lipcsében az immár hagyományosnak számító nemzetközi gyorsíróversenyt. Hazánkat 5 versenyző képviselte: Árvayné Dani Judit, Barna Beáta, Vicai Erika, Ferenc Zsuzsa, Vakulya Bernadett.

A csodálatos eredményekhez nagyban hozzájárult Gonda Péterné, aki kiválóan diktálta az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2011. évi tevékenységéről szóló szöveget.

Vicai Erika 1., Ferenc Zsuzsa 2., Árvayné Dani Judit 3., Barna Beáta 6. helyezett lett.

Összesen 4 ország (Németország, Ausztria, Csehország, Magyarország) 33 versenyzője mérte össze tudását.

Gratulálunk az ismét csodás magyar eredményekhez!

(Beszámoló a Szóvilágban olvasható majd.)

* * *

Arany- és ezüstérem a párizsi világbajnokságról

Megjelent az új Nemzeti alaptanterv nyilvános vitaanyaga!

Szakmánk érdekében kérem, minél többen küldjétek el ezzel kapcsolatban észrevételeiteket!

Jakabné dr. Zubály Anna: Kézírás VAGY gépírás helyett kézírás ÉS gépírás

Gépírástanulás a 10-14 éves korosztályban
(Megjelent a SzóVilág 2011. szeptember-októberi számában)

MEGHÍVÓ
tréfás farsangi összejövetelre
2012. február 11-én, szombaton, 10 órától

Szövetségünk munkaprogramja szerint ez évben kegyeleti látogatás keretében a Fiumei úti Sírkertben tisztelgünk Czigány János (1850-1909) jogász, gyorsírástanár, a gyorsírási közélet lelkes munkatársa, Fabro Henrik (1866-1924), a magyar gyorsírás európai hírű elméleti szakembere, a parlamenti gyorsiroda tagja, Hajnik Károly (1806-1866), a reformkori országgyűlések első hivatásos beszédgyorsírója, Huszár Károly (1882-1941), Magyarország volt miniszterelnöke, Szövetségünk első elnöke, Markovits Iván (1838-1893), a Gabelsberger gyorsírási rendszer magyar nyelvre történő átültetője síremléke előtt..

Kegyeleti látogatás - Részletek

Az alábbi linkeken találtam írásokat a tízujjas vakírás gyerekkorban való megtanításának szükségességéről:


A magyar oktatás ragaszkodik a kézíráshoz


Hét dolog, amit minden diáknak tudnia kellene az internet használatához


Könyvolvasót minden diáknak!


Nem teszik kötelezővé Magyarországon a számítógépes vakírást

Érdekes cikk olvasható a tízujjas írás amerikai tanításáról:
http://gyerekszemle.postr.hu/vege-a-civilizacionak-ha-nem-tanitjuk-kezzel-irni-a-gyereket

Sajnos, nálunk a probléma ellenkező oldala a probléma, hiszen nálunk alig van olyan általános iskola, ahol megtanítanák a gyerekeknek a billentyűzet gyors és hatékony használatát.

* * *

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet koordinálásában digitálisan hozzáférhető és ingyenesen letölthető/felhasználható - tartalomelemekre (témakörökre) lebontott - tananyagok készültek (ld. https://tananyagbank.nive.hu). A weblapon nagyon egyszerű a keresés, és innen le is tölthetők az anyagok.

Jakabné dr. Zubály Anna az NSZFI koordinálásával az ügyviteli szakmacsoportban készült digitális tananyagelemek beválásvizsgálatához készített kérdőívet, amely alapján összefoglaló tanulmány is készül majd. Kéri a kollégák segítségét, hogy egy kérdőív kitöltésével segítsék az ügyviteli szakterület tananyagfejlesztését.

Részletek

* * *

LEIPZIG OPEN 2011 - Versenyzőink ismét az élen